Συμβουλές για τα ταξίδια

Συμβουλές για τα ταξίδια

by Traveller 2013-10-18

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ –TIPS

* Τσεκάρετε αν διαθέτετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα για το ταξίδι σας: διαβατήριο, βίζα, πιστοποιητικά υγείας ή οτιδήποτε άλλο απαιτείται. Μαζέψτε όλα τα απαραίτητα χαρτιά (εισιτήρια, αριθμούς κράτησης, διαβατήρια) σε έναν φάκελο. Τοποθετήστε τον σε ένα ασφαλές σημείο το οποίο φροντίστε να μην ξεχάσετε!  
* Αν ο προορισμός που επιλέξατε προϋποθέτει συνάλλαγμα, καλό θα ήταν να συναλλάξετε κάποιο ποσό ήδη από εδώ. Συνήθως στα αεροδρόμια η δαπάνη ανταλλαγής συναλλάγματος είναι υψηλότερη. Φυσικά, μπορείτε να αξιοποιήσετε και την πιστωτική σας κάρτα, προκειμένου να αποφύγετε το να κουβαλάτε μεγάλα ποσά πάνω σας. Απλά τσεκάρετε να μην έχει υπερβεί το πιστωτικό της όριο και βρεθείτε εξ απροόπτου!

* Μην παραλείψετε να αφήσετε στους δικούς σας τα τηλέφωνα στα οποία μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας. Δηλαδή τα τηλέφωνα του ξενοδοχείου που θα διαμείνετε.

* Όταν έρθει η ώρα να φτιάξετε τις βαλίτσες, να θυμάστε: λίγα πράγματα και καλά! Πάρτε ένα είδος από κάθε ρούχο που σας είναι απαραίτητο για τις πρωινές και τις βραδινές σας εξόδους σας. Πολλά μαγιό και παρεό, αν κατευθύνεστε σε τροπικούς προορισμούς και κάποια πιο χοντρά ρούχα αν ανεβαίνετε προς βορρά. Καλό θα ήταν μια εβδομάδα πριν ξεκινήσετε να τσεκάρετε τις προβλέψεις για τον καιρό στο μέρος που πάτε. Μην διστάσετε να φορτώσετε με ένα μπουφανάκι, ένα φούτερ και αθλητικά τη βαλίτσα σας, αν προμηνύονται βροχές ή αέρας. Δείτε, επίσης, ποια είναι τα απαραίτητα καλλυντικά που πρέπει να πάρετε μαζί σας, όπως ετοιμάστε και ένα μικρό φαρμακείο. Ένα είναι δεδομένο: στην επιστροφή θα επιστρέψετε με το διπλάσιο βάρος στις βαλίτσες σας!

* Τέλος, μην ξεχάσετε τη βασικότερη παράμετρο: να χαλαρώσετε και να διασκεδάσετε!

ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΙΝ ΚΑΘΕ ΤΑΞΙΔΙ 

Δείξε στους άλλους ποιος είσαι:

Έχουμε ακούσει διάφορες ιστορίες κατά καιρούς για ταξιδιώτες των οποίων τα διαβατήρια έκαναν φτερά κι εκείνοι έτρεχαν από την αστυνομία στην πρεσβεία και τούμπαλιν για να μπορέσουν να επιστρέψουν στη μαμά πατρίδα.

Τι να κάνεις:

Θα κάνεις φωτοτυπία το διαβατήριο, την ταυτότητα και τα εισιτήριά σου και θα τα στείλεις με ένα e-mail στον προσωπικό σου λογαριασμό. Επίσης, μπορείς να αποθηκεύσεις χρήσιμα τηλέφωνα για χαμένες πιστωτικές κάρτες, σε περίπτωση που χάσεις κι αυτές. Με τον τρόπο αυτό θα έχεις άμεση πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες. 

Μοίρασε την περιουσία σου:

Στο Μιλάνο πας, να μην πάρεις το καλό σου ρολόι μαζί και το χρυσό σου το σταυρό; Ναι, πάρ’ τα, αλλά μην περιμένεις να σου εγγυηθεί κανείς ότι οι Ιταλοί θα σε αφήσουν να τα χαρείς.

Τι να κάνεις:

Έχε την πιστωτική κάρτα επάνω σου, βάλε σε μια τσάντα το ρολόι, σε άλλη τσάντα τα λεφτά και σε άλλη τα κοσμήματα. Έτσι ώστε αν σε κλέψουν να μην καταφέρουν να αποσπάσουν όλα τα τιμαλφή σου και το ταξίδι καταλήξει σε δράμα. 

Τα οικογενειακά βάρη δε θα σου προκαλέσουν σκολίωση:

Έχεις ένα σακίδιο πλάτης το οποίο πρόκειται να γεμίσει με ρούχα κι εσύ τρέμεις από τώρα στην ιδέα ότι θα ταξιδέψεις και θα φτάσεις στον προορισμό σου με πόνους στην πλάτη και τη μέση. 

Τι να κάνεις:

Όταν τακτοποιήσεις τα ρούχα, φρόντισε να βάλεις τα πιο ελαφριά στο κάτω μέρος κι από πάνω τα βαριά. Έτσι, όταν το σακίδιο θα μπει στην πλάτη σου, θα νιώθεις λιγότερο βάρος και θα μπορείς να έχεις ίσια τη μέση σου. 

Πλαστικοποίηση τώρα:

Πόσες φορές έχεις ανοίξει τη βαλίτσα σου κι έχεις βρει το σαμπουάν ανοιχτό και τα ρούχα σου ήδη λουσμένα; Επιτέλους αυτό πρέπει να σταματήσει εδώ.

Τι να κάνεις:

Ό,τι υγρό βάλεις στη βαλίτσα σου, ακόμα και ασφαλισμένο να είναι, φρόντισε πρώτα να το έχεις τυλίξει σε αεροστεγή τσάντα, έτσι ώστε και να σπάσει κατά τη μεταφορά, να μη λερωθεί τίποτα. Οι εν λόγω σακούλες θα σε βοηθήσουν και στην φύλαξη των άπλυτων ρούχων και θα μπορέσεις να αποφύγεις τις άσχημες μυρωδιές. 

Μόνο τα απαραίτητα:

Έχεις την κακιά συνήθεια να φορτώνεσαι με ρούχα που στο τέλος δεν φοράς κι απλά τα επιστρέφεις στο σπίτι σου. Τσάμπα η ταλαιπωρία να τα κουβαλάς, κι ακόμα πιο τσάμπα που κάθεσαι και τα πλένεις για να τα φρεσκάρεις.

Τι να κάνεις:

Ακόμα κι αν το ταξίδι σου διαρκέσει αρκετά, φρόντισε να πάρεις μαζί σου ρούχα που να κάνουν μεταξύ τους παραπάνω από έναν συνδυασμό, τα οποία -επίσης- θα μπορείς να πλένεις. 

Διανομή ρούχων:

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αλλού ταξιδεύουν αυτοί και αλλού οι βαλίτσες τους, με αποτέλεσμα να φτάνουν στον προορισμό τους χωρίς να έχουν μαζί τους ούτε ένα σώβρακο, κυριολεκτικά.

Τι να κάνεις:

Αν είστε μεγάλη παρέα, μοίρασε τα ρούχα σου στις βαλίτσες των υπολοίπων και το ίδιο να κάνουν κι εκείνοι με τα δικά τους. Έτσι, κι αλλού να πάει η βαλίτσα, εσύ θα έχεις ρούχα να βολευτείς μέχρι να σου τη στείλουν.

Για τους λάτρεις της βαλίτσας:

Όλα τα ρούχα μαζί σε ένα μέρος, μόνο χάος μπορούν να σου προκαλέσουν. Θέλεις να πάρεις μία μπλούζα και πρέπει πρώτα να ψάξεις κάτω από χίλια δύο άλλα πράγματα.

Τι να κάνεις:

Δημιούργησε χωρίσματα από χοντρό χαρτόνι και τακτοποίησε τα ρούχα σου, όπως πιστεύεις ότι θα σε βολέψουν. Ακόμα κι έλεγχο να σου κάνουν στο αεροδρόμιο, τα ρούχα δε θα ανακατευτούν. 

Δεύτε λάβετε φως:

Έχεις φακό ή κάτι που χρειάζεται μπαταρίες μέσα στη βαλίτσα σου, αλλά παράλληλα αυτό το κάτι είναι ευαίσθητο και μπορεί να ανοίξει με το παραμικρό;

Τι να κάνεις:

Αν έχεις χώρο στις αποσκευές σου, απλά, δε βάζεις τις μπαταρίες στη συσκευή ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει και αυτές να αδειάσουν. Αν, από την άλλη πλευρά, ο χώρος είναι περιορισμένος, βάλε μέσα τις μπαταρίες και την τελευταία να τη βάλεις ανάποδα ώστε να μη μπορεί να μπει σε λειτουργία. 

Οι πάνες του μωρού:

Κάθε φορά που θέλεις να ταξιδέψεις εξαντλείς την ευρηματικότητά σου για το που θα κρύψεις λεφτά και αντικείμενα αξίας. Έχεις μωρό; Τέλεια…

Τι να κάνεις:

Το τελευταίο πράγμα που θα ψάξει κάποιος επιτήδειος θα είναι οι πάνες του μωρού σου. Κρύψε ό,τι θέλεις εκεί μέσα. Όχι μόνο θα είναι ασφαλές, αλλά θα μπορείς να το έχεις και συνέχεια μαζί σου.

Παπούτσι απ’ τον τόπο σου:

Βάζεις τα παπούτσια στην ίδια βαλίτσα με τα ρούχα, αλλά τρέμεις ότι θα αποκτήσουν τα ρούχα αυτή την απαίσια εσάνς που έχουν τα υποδήματά σου.

Τι να κάνεις:

Βάλε μέσα στα παπούτσια παλιές κάλτσες και μετά βάλε το κάθε παπούτσι σε αεροστεγή σακούλα. Εγγυημένα αποτελέσματα. 

Γρήγορα τα χάπια μου:

Μπορεί να παίρνεις αντιβίωση και η χρονική στιγμή που ταξιδεύεις δε συμπίπτει με την ώρα που θα πρέπει να πάρεις το φάρμακό σου. Παρόλα αυτά μια καθυστέρηση στην πτήση σου, πάει πίσω όχι μόνο το ταξίδι, αλλά και τη φαρμακευτική σου αγωγή.

Τι να κάνεις:

Ό,τι πιστεύεις ότι μπορεί να σου χρειαστεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού (από φάρμακα μέχρι σώβρακο) φρόντισε να το έχεις στην τσάντα που θα κρατάς μαζί σου. Έτσι, δε θα έχει άγχος για τίποτα.

Ιατρικές συμβουλές για μακρινά ταξίδια

Μακρινά ταξίδια και άγνωστοι πολιτισμοί. Φαντάζουν σαν όνειρο. Για να μην μετατραπούν, όμως, σε εφιάλτη, ιδού μερικές χρήσιμες συμβουλές από τον ειδικό παθολόγο-λοιμωξιολόγο Δρα Θεόδωρο Τσιάκο.

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας επιλέγουν για τις διακοπές τους μακρινούς προορισμούς όπως την Ινδία, την Κίνα, την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία, το Μπαλί κ.ά. Η γεωγραφική τους θέση, το ιδιαίτερο κλίμα τους αλλά και ο πλούσιος πολιτισμός τους είναι μερικά από τα κριτήρια επιλογής αυτών των χωρών. Άλλωστε πάντα τα μακρινά ταξίδια μάγευαν τον άνθρωπο!

Τι γνωρίζει όμως ο μοντέρνος ταξιδιώτης για τους κινδύνους υγείας που μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει όταν ταξιδεύει σε τέτοιους προορισμούς; Σίγουρα θα έχει ακούσει για κάποιες τροπικές ασθένειες με περίεργα ονόματα. Οι γνώσεις του όμως ίσως είναι περιορισμένες, γι' αυτό παρακάτω θα συνοψίσουμε μερικές χρήσιμες ταξιδιωτικές συμβουλές.

Ποια είναι η προετοιμασία πριν το ταξίδι;

Θα πρέπει να επισκεφτούμε έναν λοιμωξιολόγο ιατρό, ώστε να μας ενημερώσει σχετικά με το ποιες «τροπικές ασθένειες» ενδημούν στον προορισμό μας, καθώς και για πώς θα είναι το κλίμα (θερμοκρασία, υγρασία, υψόμετρο) την εποχή που θα ταξιδέψουμε. Τέλος, για να μάθουμε ποια εμβόλια πρέπει απαραιτήτως να κάνουμε όπως και για το αν χρειάζεται προληπτικά να πάρουμε αντιβιοτικά για την ελονοσία.

Ποιες ομάδες ανθρώπων θα πρέπει να προβούν σε επιπλέον εξετάσεις;

Χρόνιοι ασθενείς (διαβητικοί, υπερτασικοί, ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, στεφανιαίοι ασθενείς) που λαμβάνουν καθημερινά αγωγή, θα πρέπει να επισκεφθούν τον ιατρό τους, ώστε να γίνει κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος της κατάστασης της υγείας τους πριν το ταξίδι.

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο;

Τα πολύωρα αεροπορικά ταξίδια θέλουν προσοχή, ιδιαίτερα από ομάδες ανθρώπων με ιστορικό εμβολικών επεισοδίων (π.χ. θρόμβωση, πνευμονική εμβολή) αλλά και με θρομβοφιλική διάθεση. Γι' αυτό το λόγο, όσο βρισκόμαστε στο αεροπλάνο, θα πρέπει να κινούμαστε τακτικά, να πίνουμε πολύ νερό και να αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης να έχουμε φορέσει συμπιεστικές κάλτσες, εάν έχουμε φλεβική ανεπάρκεια και να έχουμε πάρει ενδεχομένως ασπιρίνη.

Τι φάρμακα χρειάζεται να έχουμε στη βαλίτσα μας ώστε να αντιμετωπίσουμε μικροαδιαθεσίες;

Καλό θα ήταν, ανάλογα με τον προορισμό μας και την περιοχή που θα επισκεφθούμε (αστική-αγροτικήη), να έχουμε μαζί μας κάποια φάρμακα πρώτης ανάγκης όπως αντιδιαρροϊκά, αντιεμετικά, αντιφλεγμονώδη-αντιπυρετικά, αντιβιοτικά ευρέος φάσματος. Βέβαια η επιλογή θα πρέπει πάντα να γίνεται σε συνεννόηση με τον ιατρό μας. Έχοντας κάνει όλα τα παραπάνω, είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να έχουμε ένα ασφαλές ταξίδι και να μην υπάρξει καμία δυσάρεστη έκπληξη στις πολιτιστικές μας εξερευνήσεις...

Βασικά εμβόλια:

Θα πρέπει να έχει γίνει εμβολιασμός έναντι του τετάνου τα τελευταία 10 χρόνια, εμβόλιο έναντι ηπατίτιδας Α και Β, εμβόλιο έναντι πολιομυελίτιδας (π.χ. Ινδία, Πακιστάν), εμβόλιο έναντι του JEV (ιού της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας, που ενδημεί σε όλη τη νοτιοανατολική Ασία), χημειοπροφύλαξη έναντι ελονοσίας (ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή και την εποχή του ταξιδιού).

Εξετάσεις:

Για χρόνιους ασθενείς (που λαμβάνουν χρόνια φάρμακα) θα χρειαστεί αιματολογική εξέταση, Η.Κ.Γ. , ακτινογραφία θώρακος, σπιρομέτρηση. Φυσικά, το είδος των εξετάσεων εξαρτάται από την πάθηση του ασθενή, αλλά και τα γεωγραφικά και κλιματικά χαρακτηριστικά του προορισμού


Προορισμοί

Φωτογραφίες Blog

Δείτε όλες τις φωτογραφίες

Φωτογραφίες Προορισμών

Δείτε όλες τις φωτογραφίες